maandag 12 maart 2012

Derwisjen

Gisteren hebben (we) de Derwisjen gedraaid. Een erg ontroerende ervaring,  dat had ik niet verwacht.

Jalal Ad Din Rumi was een Perzische Soefi-mysticus uit de 12de eeuw. Hij was dichter, filosoof en theoloog en stichtte in de Turkse stad Konya de 'dansende Derwisjen' . Het verhaal gaat dat hij een innige liefde voelde voor de sprituele Shamsuddin van Tabriz. Wanneer deze laatste wordt vermoord, vertaalt Rumi zijn verdriet in  poëzie, muziek en dans.  Zijn smart om de dood van Shams is zo groot dat Rumi rond zijn as begin te draaien en zo in een trance komt, dichter bij Shams, dichter bij God.

                               This heart I believed mine for so long
                               I can't just leave it, even with friends
                               My lover has left me and gone near you
                               Keep safe what I kept with so many tears


Als je deze achtergrond van het draaien kent, dan krijgt dit ritueel een heel andere betekenis. Het heeft niets te maken met folklore of toerisme, het gaat heel diep.
De Derwisjen die voor ons het ritueel uitvoerden deden dat ook met de gepaste toewijding, de plek waar we filmden was een spirituele plek waar ook graftombes  waren van overleden Derwisjen.









In de voormiddag hadden we nog buitenopnames maar het was bitter koud. Ook het lunchen was weer buiten en dat was  nu echt geen pretje.


Vandaag regende het de hele dag. We hadden gelukkig overwegend scènes in het hotel. Ook morgen en overmorgen zitten we binnen. Istanbul bij mistig regenweer is geen fijne ervaring, de stad wordt vies en vuil, ze lijkt wel boos en zelfs de gezangen uit de minaretten klinken alsof ze  uit de riolen opstijgen.





Karl is terug naar huis. Zondag trekken wij verder naar het Oosten. Door de dikke pakken sneeuw die daar liggen , is de planning gewijzigd. Dat betekent dat we niet meer chronologisch draaien. Als alles meezit, zullen we de film toch binnen de vooropgestelde 6 weken draaien. Dat moet gewoon, er is geen geld voor uitstel. Laten we hopen dat de zon begint te schijnen zodat de sneeuw kan smelten.

Nog een paar mooie beelden uit deze stad, de bakermat van onze beschaving.

 vissers die gebakken vis verkopen



Vismarkt


Groentemarkt



Brood



Alom aanwezig in Istanbul : snoep

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat fijn om je avonturen te kunnen volgen en een prachtige foto van een driewieler! Je leerlingen hebben trouwens vorige week mooie dingen laten zien tijdens de voorstelling.
Groetjes vanop school! Katleen